October 15, 2011

Tak Semua Perubahan Itu Bagus.

Perubahan adakalanya baik dan adakalanya tidak. Semuanya bergantung kepada penilaian orang lain. Yelah, kalau bergantung kepada penilaian kita sendiri sudah tentu bagi kita perubahan yang kita buat itu baik. Mana ada orang yang berubah untuk menjadi tidak baik bukan? Semuanya hendakkan yang baik-baik belaka. 


Boleh jadi perubahan yang kita lakukan berdasarkan beberapa faktor. Antara faktornya adalah daripada orang yang kita suka ataupun orang yang kita admire. Kalau boleh, kita nak jadi macam orang yang kita suka tu. Apa dia makan, apa dia buat dan lain-lain kalau boleh kita nak ikut. Ikut kata lainnya tiru. Tanpa kita sedar apa yang kita buat itu sebenarnya hanyalah dorongan perasaan semata-mata. Memang hati akan rasa bahagia kalau boleh kongsi rasa. Tapi selama mana?


Faktor lain daripada orang sekeliling. Benda ni senang jadi pada remaja-remaja. Diri aku termasuk sekali sebab aku kan remaja, kan? Yes! Tapi kalau boleh jangan lah sampai memudaratkan diri sendiri. Senang cerita bab berfesyen lah. Yang perempuan sibuk dengan gaya tudung yang kalau boleh gabak-gabak kat kepala tu. Salah pakai macam singa pula kan. Baju-baju yang cantik pada patung pun bantai beli. Sebab tengok patung tu pakai cantik, jadi dia pun belilah. Tapi lepas dah beli...(pandai-pandailah isi). Yang lelaki pula, aku tengok sekarang ramai pula mencedok gaya Korea. Hurm malas la nak ulas.




Kadang-kadang aku rimas tengok orang yang terlalu ikut flow ni. Apa yang dikejar aku pun taktahu. Tak jenuh ke? Tak penat ke? Haish! Aku yang tengok ni lemas dah.




Apa rasa bila diri sendiri disamakan dengan orang lain? Bangga? Mestilah bangga kan sebab boleh jadi orang pemess. Hmph.




Jangan buat satu-satu perkara kalau tak selesa. Jangan ikut orang lain kalau itu bukan diri kau. Nanti kau dah takde special. Tak semua perubahan itu bagus. Sebab bagi aku bagus itu bila kau jadi diri kau. Bukan jadi seorang yang bagus. Kerana seorang yang bagus tak semestinya bagus dimata orang lain. 




Kesian kat kau. :(




It sucks when someone you know turns into someone you knew.




P/S: Sorry if ada antara korang yang terasa. Aku just bagi pendapat. But, if aku over react forgive me. Aku just cakap apa yang aku nampak. Aku geram sebenarnya dengan certain peoples yang cuba jadi orang lain, tanpa tahu yang diri sendiri lebih berbaloi untuk ditonjolkan. Be true to yourself. A reminder to myself. Bye.

LIKE pon bolehh! :D

21 contengan berhias:

Addin said...

semua nya kena berdasarkan niat , jangan sampai niat yang salah :)

Rtp Farra Arisha said...

perubahan ke arah kebaikan tidak mengapa, but don't do over transformations yg mana dia hanya dipandang 'DAMN' by the people around him/her.

make transformation are good, tapi jangan disalahgunakan perubahan yg dia hadapi. :O

.ain. said...

bls kunjungan :)

wak. sy rse mcm sy nie terase dgn entry awk tu. tapi.mcm x lak. huhuhu :D

sy rse sy x pena brubah sbb die. tapi die salu mention "awk da lain drpd dlu. x garang mcm dlu da." hahaha. kelakar kan?

syafiqakarim said...

tak suka perubahan kepada yg lebih teruk.mcm..pfft. "bilas nak matang doh"

kdg perempuan berubah sb laki.
tp laki berubah sebab keadaan.itu yg buat aku benci.

wunny said...

@Addin: Betol tu. Apa-apa yang kita buat semuanya bergantung pada niat. Semoga orang lain boleh nampak niat kita. :D

wunny said...

@Rtp Farra Arisha: Yes! Mungkin perubahan yang dia lakukan itu sebenarnya tak perluu..

wunny said...

@.ain. : Hahaha nampak macam dia suka yourself yang garang. :DD

btw, jgn terasa. ! (=

wunny said...

@syafiqakarim: Perubahan ke arah yang tidak betul, memang tak perlu. Sia-sia. Berusaha mematangkan diri. :)

Ain Zulaikha said...

perubahan ni banyak jenis kan, sama ada baik or buruk.. tgk gak hati orang lah cara perubahan dia camne.. kalau semata2 nak jadi femes tu camne eh? hehehehe... itu bukan perubahan kot itu cam hipokrit.. kot lah hehehe

APAN said...

ni utk golongan bajet bagus la ni ek?haha...erm...aku bukan termasuk yg tu kot...ego je kot.haha...

erm...kadang2 pun bukan elok gak jadi diri sendiri...kalau dah dlm diri tu semua x elok, kalau jadi diri sendiri mmg parah gak tu kan...

J.Syazwana said...

jadi diri sendiri lagi best kan kan. heheehehe

Cik Jannah said...

sokongg. sebab kang berubah mendadak, lagi Terukk.

ABU said...

mcm dah komen entry ni..tp nak komen lagi laa..

perubahan itu hijerah, hijerah itu perjuangan :P

Ain Zulaikha said...

jalan sini (",)

wunny said...

@Ain Zulaikha: eheh kalau nk jd femes tu mmg tak patut kot. lainlah kalau org femes tu bawa kebaikan.

silakan jalan sini. xD

wunny said...

@APAN: ye ye saya pun ego. haha

kalau perubahan tu bawa ke arah kebaikan, why not berubah kan.. :)

wunny said...

@J.Syazwana: hehe kan kan! original. :D

wunny said...

@Cik Jannah: betol betol. tapi kalau kearah kebaikan takpe kan..:)

wunny said...

@ABU: manede komen lagi.. -.-
perjuangan?tu kalau kearah kebaikan.. ^_^v

syafiqakarim said...

lagi satu,perubahan budaya.
member bila dtg kl,semua jd mcm.
pfffttttt.... "baik kau blk kg semula"

jahil.

Dalila Hamid said...

niat kena betul... tpi kalau sampai nak menunjuk-nunjuk tiada gunanya.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...