June 2, 2011

malu pun perlu hidup.

Assalamualaikum!


Berita HOT sedang merebak.

Tentang budak perempuan 14 tahun itu sering sahaja diperkatakan sekarang ini. Aku pun dah baca ceritera adik tu. Memang dalam otak aku masa aku baca ceritera tu macam:


“  Huh! Gila berani budak ni. Buat statement macam ni. Pergh! ”. 


Memang umur baru 14 tahun. Aku dulu umur cenggitu tak reti lah nak buat aktiviti yang dia buat tu. Aku tak kata yang aku ni baik. Cuma aktiviti yang dia buat mungkin terlalu advanced.

And mostly orang-orang yang comment pakat-pakat nak hentam dia. Ramai je yang mencarut-carut bagai. Aku paham kita semua marah. Tapi buat macam ni secara tak langsung sebenarnya lagi tambah kusut keadaan.

Semua orang pernah remaja kan?(untuk orang yang dah dewasa sikit) Semua tahu masa remaja ni lah dorang ni kuat memberontak di mana terjadinya kekeliruan identiti. Itu biasa sebenarnya. Masa nak dewasa ni lah kena pandai-pandai pilih kawan. Bagi kes adik 14 tahun tu, jangan jaja ceritera yang mengaibkan diri. Bukan diri sendiri yang malu. Family pon malu jugak. Jangan sebab nak tunjuk diri tu hebat sampai memalukan orang lain. Tambah-tambah lagi ianya ibubapa sendiri. Tak patut lah. Baik pergi study untuk PMR lah ye.

Maruah diri susah nak dijaga. Once dah tercalar tak mungkin dapat dielokkan kembali.



Relax dik, lelaki masih ramai kat dunia ni. Tak perlu cari. Tak perlu nangis-nangis. Jika sudah tiba masanya, akan datang dengan sendirinya.


And ingat ni,


Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa tidak mempunyai masa depan.
*aku suka pakai ayat atas ni. Macam dalam sini.





Entry dia tu bulan December kan? Kenapa baru sekarang nak kecoh? Berita basi sebenarnya..

LIKE pon bolehh! :D

6 contengan berhias:

Iznie said...

erk? berita apakah? nak basi pun iznie ketinggalan lagi...adeyh!



p/s : salam ziarah...nak jd geng blogger awk bley? :D

wunny said...

iznie: berita sorang girl ni lah. tapi dia dah delete entry dia.

boleh je! jomm! :D

ABU said...

macam dunia ni...dah tak tahu malu dah..

btw, lama tak nampak, orng tag awk, tapi tak tahu la awk prasan ke tak..:D

wunny said...

abu: betol tuuu!

eh yeke? orang tak perasan. :P

miss.Addin said...

hee suka qoute tu ! :)

APAN said...

kepada abu: jngan nak menggatal area sini...ini kawasan saya.haha...

erm...pasal entri ko ni, aku sependapat gak...pe yg aku phm pasal budak ni, dia mengaku dia penah main pastu xde dara.lbih kurang gitu la...
mmg dia salah sebab buat yg x sepatutunya tpi kalau semua orang dok blame dia, x kemana gak kot...cuba la bagi nasihat elok2 ke...
nak ajak orang buat baik bukan dngan maki hamun kot...

tpi budak ni mmg melampau gak. lantak dia la dia nak main ngan sape.tpi kalau smpai nak bitau orang lain pyh gak gitu.takut orang lain terikut je nanti...

pnjang gak aku tlis ni...sory

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...