June 27, 2012

Benci Tak Bersebab.

Assalamualaikum kawan-kawan semua. Lama tak jumpa korang! :D


Pernah tak korang jumpa orang tiba-tiba korang rasa tak suka dia? Pernah kan? I bet mesti pernah punyaaa..contohnya macam Fasha Sandha. Eh? ;p

Masa kecik-kecik dulu means masa aku tadika lah. Tiba-tiba masa aku sampai sekolah, ada someone ni suruh aku jangan kawan dengan kawan aku yang sorang ni. Sebab nya korang nak tahu tak apa? Sebabnya kawan aku yang sorang ni kulit dia gelap. What a stupid reason.  Tak lama lepas tu rumors ni tersebar.. kesian kawan aku tu tiba-tiba kena pulau.


Kawan 1: Eh kalau dia cakap dengan kita macam mana? (dulu-dulu guna ‘kita-kita’ okay :P)
Kawan 2: Alaaa kau kawan je olok-olok. 

Istilah kawan olok-olok tu memang pemes kan dulu? Hahaha. It means kawan main-main. Bukan kawan untuk main-main. Tapi kawan bukan betul-betul. Alaa pepaham sendiri la k. :D

Tapi aku dulu pun bodoh jugak ikut je. Tapi rasa nya benda ni tak lama. Sebab lepas tu kami kawan balik. Biasa la bebudak kannnn.


Benci tak bersebab.


Kalau budak-budak kecik buat benda-benda macam ni boleh la dimaafkan. Ni kalau dah dewasa pun buat perangai sama macam budak kecik tu sangat tak matang okay.

Takkanlah sebab kawan kau tak kawan dengan dia, kau pun kena tak kawan dengan dia? Apa yang dia buat dekat kau sampai kau taknak tegur dia? Selisih bahu pun buat tak tahu saje? Biarlah personal problem kawan kau tu dia selesaikan sendiri. Tak perlu nak ajak orang lain join problem dia. Bosan betul tengok kejap kawan, kejap tak kawan. Childish enough.


Bagi aku, kalau kawan aku tak suka sorang kawan tu. Aku takde la join membabi-buta benci kawan tu. Tanya dulu apa sebab dia. Kalau rasa macam takde sebab aku nak benci dia, aku go on kawan dengan dia. Lain lah kot-kot nanti dia buat benda yang membencikan aku ke kan. Then, waktu tu barulah takyah kawan. And, aku tak kisah pun kalau kawan aku berkawan dengan orang yang aku tak berapa suka.


Tapi ayat ‘takyah kawan’ tu sangat childish kan? Huh~ dah la jom semua matang!


jom la kita jadi macam Spongebob and Patrick ni. *hugs reramai* <--pompuan je.hihi



LIKE pon bolehh! :D

4 contengan berhias:

J.Syazwana said...

entah la. macam tak pernah la pulak tetibe nak benci kat orang. huhuhu

wunny said...

Syazwana: good for you then...><

Scya Lollita said...

heee haah.
kdg2 skunk pun terbenci.
but with solid reason :')
nak buang prsaan ni.

Muhamad Zaki Zafir said...

yup x semestinya org lain benci,kita pun kena benci jgk.tp kdg2 tu mmg terbukti pun sebab kebencian org lain tu.cuma paling baik jgn benci2 org,takut org benci kita jugak nnti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...